Afganistan’ın jeostratejik/jeopolitik önemini, etnik yapısını, ülkedeki uyuşturucu trafiğini, ISAF bünyesinde Koalisyon unsurlarının durumunu ve 11 Eylül sonrasında bölgede yaşananlara biraz göz atalım.
Afganistan’ın Etnik Yapısı
Ülkede Peştunlar, Tacikler, Türkler (Özbekler, Türkmenler, Kazaklar, Kırgızlar), Hazaralar, Kafirler (Nuriler), Çaraymaklar, Beluciler, Hindular, Araplar ve diğer etnik gruplar bulunmaktadır.

Afganistan’da Uyuşturucu Trafiği
Afganistan’a has, yasadışı tarımı verimli kılan yapısal faktörler iki şekilde sınıflandırmaktadır. Bunlardan ilki,ülkenin küçük ölçekli banka kredi sisteminin afyon tarımıyla işlemekte olduğudur.Uluslararası uyuşturucu şebekeleriyle bağlantıları olan yerel uyuşturucu tüccarları, çiftçilerin bir sonraki yıl için tüm ihtiyaçlarını sağlayarak afyon üretimini önceden finanse etmektedir.
Bunun yanında sonraki yılın hasadını,kış mevsimi boyunca yetecek kadar önemli miktarda mal,yiyecek ve giyeceklerle önceden ödemektedirler.İkincisi ise, Afganistan’ın zorlu coğrafyasında, sulama ve aşılamanın pahalıya mal olması nedeniyle önceden finanse edilmenin gerekli kılınışıdır.
Afganistan’da üretilen uyuşturucunun diğer ülke ve bölgelere dağılımında iki ana güzergah bulunduğu belirtilmektedir.Bunlardan ilki olan Balkan güzergahı, İran ve Türkiye üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaşmaktadır.İkincisi ise,Kuzey güzergahı olarak belirtilen eski İpek Yolundan geçmekte, Orta Asya ülkeleri ve Rusya üzerinden Avrupa’ya ulaşmaktadır.
Afganistan’ın Jeopolitik Önemi
-
Orta Asya, Pakistan, İran, Hindistan ve Çin’i içine alan toplam 2,5 milyar nüfuslu bir pazarın kilit noktasında bulunmaktadır.
-
Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru sayesinde gerek dış ticaret gerekse enerji sevkiyatı konusunda Afganistan, Güney Asya için etkin bir transit ulaşım imkânı sağlamaktadır.
-
Zengin yeraltı kaynakları; Altın, elmas, doğalgaz, petrol, uranyum ve lityum.
-
İpek yolu üzerinde olması.